Bersangka Baik (Think Positive)

Assalamualaikum.


Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka baik sesama insan.

Nasihat Syeikh Abdulkadir Al Jailani.
Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu.
Ucapkan dalam hatimu : “Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku”.
Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) : “Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku”..
Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu): “Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik dariku.”
Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu): “Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan ilmunya, tentu dia lebih baik dariku.”
Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) : “Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya. Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik dariku.”
Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : “Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.
........................................................................................................................
Nasihat Syeikh Abdulkadir Al Jailani di atas aku ambil dari sebuah blog yang tidak diketahui sumbernya. Namun aku tertarik untuk berkongsi dengan kalian kerana isinya amat baik untuk kita jadikan panduan hidup.
Sesetengah manusia suka berfikir buruk malah lebih teruk lagi sesetengah golongan mereka suka memburuk-burukkan dan mentertawakan orang lain. Tidak dinafikan terkadang aku juga pernah berfikiran buruk tentang seseorang yang berpelakuan aneh dan menjengkelkan.

Sebenarnya kita tidak boleh salahkan orang lain apabila mereka tersalah 'Judge A Book By Its Cover' kerana apa yang orang fikirkan adalah apa yang kita pamerkan dari dlm diri kita. Kita adalah apa yang orang fikirkan. 

Sama seperti Fitnah, terkadang diri yang difitnah juga berkongsi sedikit dosa fitnah itu apabila diri mereka sendiri melakukan sesuatu yang mencurigakan sehingga menyebabkan fitnah boleh terjadi. Sebagai contoh seseorg itu dituduh murahan kerana berpakaian spt pelacur. Orang yang dituduh itu tidak boleh marah kerana ini adalah salah mereka sendiri berpakaian sebegitu.

Apa yang aku cuba sampaikan di sini adalah, tidak perlulah kita marah dan pertikaikan apa yg org lain salah tafsirkan tentang diri kita kerana itulah yg kita pamerkan. Terima dan baiki kelemahan diri itu. Bersangka baiklah dan jangan berfikiran buruk sehingga memandang rendah orang lain malah mentertawakan mereka hanya kerana mereka berkelakuan yang tidak menyenangkan dan menjengkelkan. Jangan pula hanya kerana rasa diri kita lebih baik, kita sampai merendahkan orang lain sebab Kau Pun Tak Setinggi Mana.

Sekian, aku memang buruk jadi, kalau ada yang baik itu datangnya dari Allah SWT. Terima kasih.0 komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...