Cinta Itu Kahwin

Assalamualaikum..


Aku tertarik untuk berkongsi sebuah artikel tentang perkahwinan yang aku baca di laman web Ayat-Ayat Cinta. Bagi mereka yang terlintas untuk mendirikan rumahtangga eloklah renungkan dulu perkara-perkara berikut.

- Serius

Perkahwinan itu perkara yang serius dan bukan main-main, perkahwinan melibatkan bukan antara dua orang, tetapi dua keluarga yang berbeza latar belakang dan sejarah. Jadi ia perlu dilaksanakan dengan penuh tanggungjawab oleh kedua-dua pihak, iaitu suami dan isteri. Kerana bila tiada tanggungjawab, persefahaman, lahir masalah-masalah yang boleh meruntuhkan satu isi rumah tangga.


- Ekonomi

“Duit bukan lah segalanya, tapi sekarang segalanya guna duit” . Perkahwinan sekarang memang banyak cabaran, bukan sebab apa, sebab kita sendiri. Dengan bajet belanja untuk perkahwinan lebih kurang RM20,000 boleh buat seseorang lelaki pening dan runsing. Kahwin memang sekali, tapi bukan lepas “majlis kahwin” dah tak pakai duit. Lepas kahwin lagi banyak tanggung jawab, untuk seorang lelaki sediakan, seperti memberi nafkah, sediakan rumah dan pakaian untuk isteri dan keluarga. Ingin saya tegaskan Yang penting ialah selepas “majlis perkahwinan” itu bukan hanya pada majlis tersebut. Kalau ada masalah kewangan cuba bincangkan apa yang boleh dibuat untuk merealisasikan matlamat masing-masing. Jangan berhenti dan mengalah, tapi teruslah berusaha mencari cara untuk menambahkan pendapatan ekonomi, jangan malu jangan segan. Sentiasa cari peluang untuk menambahkan jumlah pendapatan masing-masing. “Allah takkan ubah kehidupan kita, selagi kita pun tak ubah diri kita.”


- Komunikasi

Komunikasi bukanlah bermula selepas kahwin, tetapi sekarang dan sekarang. Kenapa perlu komunikasi, sebab hidup ini banyak masalah. Tanpa komunikasi yang baik antara pasangan boleh menyebabkan banyak salah faham. Bertanyakan pada pasangan “Apa yang kita kena buat kalau kita nak kahwin?”.. Cari cara untuk mengetahui bagaimana lagi senang pasangan anda meluahkan pandangan, kerana tak semua orang pandai mengekspresikan melalui percakapan, ada yang suka menulis email, ada yang suka menulis surat. Yang penting ialah kedua-duanya mendapat input dari satu sama lain.


- Matlamat Kahwin

Tanyalah diri, “Kenapa aku berkahwin?” Adakah sebab nafsu, Adakah sebab bercinta, Adakah sebab keluarga ? ..Sebaiknya Niatlah kerana ibadah, tanggungjawab dan kerana allah taala.. Renung-renungkan.. ^_^


- Doa Selepas Usaha

Inilah yang paling mudah, selepas usaha.. Sebab dengan doa itu buatkan kita lebih tenang dan kuat..0 komen:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...